Home
Contact
menu

Publicaties

23 mei 2009

Verrekenbeding bij huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden lijken vaak dé remedie om financiële calamiteiten het hoofd te bieden, of om te zorgen voor een optimale vermogens- en successieplanning. Maar eenmaal opgesteld, wordt er vaak niet meer naar omgekeken. Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan is het misschien goed om de voorwaarden eens door te nemen.

De meest bekende verdelingen van het vermogen binnen huwelijkse voorwaarden zijn:

  • De Algehele Uitsluiting (ofwel koude uitsluiting) waarbij iedere echtgenoot de eigen bezittingen en schulden heeft en houdt. 
  • De Algehele uitsluiting met een periodiek verrekenbeding, waarbij u op vaste tijden (meestal per jaar) de gezamenlijke besparingen verrekent; 
  • De Algehele uitsluiting met een finaal verrekenbeding. Dit houdt in dat aan het einde van uw huwelijk het vermogen van u beiden, wordt verdeeld alsof er sprake was van een algehele gemeenschap van goederen.


Vaak worden deze verrekeningen niet gemaakt. Bij het einde van het huwelijk kan dit leiden in een grote stapel van niet verrekende (jaarlijkse) besparingen. Uw vermogens zullen dan als het ware moeten worden gereconstrueerd. Het grote nadeel hiervan is de nogal willekeurig aandoende berekening bij het einde van het huwelijk. Bij echtscheidingen kunnen onduidelijkheden leiden tot emotionele, maar ook tot fiscaal onwenselijke taferelen.

Wat te doen?
Om uw periodieke verrekenbeding praktisch en goed uitvoerbaar te houden, doet u er goed aan om een gezamenlijke bankrekening te openen. Hierop stort u allebei uw inkomsten en betaalt daaruit uw huishoudelijke kosten. Aan het einde van het jaar deelt u het saldo van de bankrekening door twee. U stort daarna de bedragen op uw eigen bankrekeningen, of vult het tekort aan. Hebt u nog nooit verrekend en bent u dat ook niet van plan, dan kunt u overwegen om gezamenlijk eenmalig een afrekening (vaststellingsovereenkomst) te maken en uw huwelijkse voorwaarden aan te passen.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp, met periodieke verrekeningen aan te vangen of voort te zetten, dan vernemen wij dat graag van u. Wij zijn u hierbij graag van dienst. « terug
Adres
Kantoor Hoeven
Halderbergselaan 7a
4741 AA Hoeven

T. +31 (0) 165 50 33 02
F. +31 (0) 165 50 31 55
info@vankester.nl
Sitemap | Disclaimer